Thursday

September 28

8:00 pm

Literanita: Gaia Willemars + Alma Mathijsen + Engel + Gerson Main + Katja Rosita

Entree €5, eerste optreden 20.00.

De terugkeer van onze literaire avond. Slam poetry, muziek, spoken word, alles door elkaar. Georganiseerd en aan elkaar gepraat door Tijdelijke Toon

ALMA MATHIJSEN
Alma Mathijsen (1984) schreef vier romans, een novelle en een verhalenbundel. Ze schrijft ook essays voor NRC Handelsblad en columns voor Linda. In 2017 verscheen haar derde roman, Vergeet de meisjes, die op de shortlist van de BNG Bank Literatuurprijs terechtkwam. In 2019 publiceerde Mathijsen de novelle Ik wil geen hond zijn, over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. Met haar moeder Marita Mathijsen schreef ze het essay bij de Maand van de Geschiedenis 2019: Niet schrikken mama. In 2020 verscheen Bewaar de zomer, haar vierde roman.

GERSON MAIN
Singer-songwriter Gerson Main (1986, Paramaribo) begon ooit aan een opleiding Muziek op het MBO en studeerde aan het conservatorium, maar besloot liever zonder diploma’s het vak in te gaan. De eigenzinnige liedjesschrijver en muzikant werkte vervolgens samen met performers/zangtalenten als Akwasi, Dio, Steffen Morrison en Sarah Jane. Zijn carrière kwam door de deelname in 2015 aan het tv-programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ in een stroomversnelling terecht.

ENGEL
Geïnspireerd door zijn Nederlandstalige raphelden zet Engel eind jaren 90 zijn eerste zinnen op papier. Met een hoog papegaaigehalte weet hij nergens zijn voorbeelden te evenaren maar is er wel een liefde ontstaan die als een rode draad door zijn leven zal lopen.

Langzaam maar zeker begint hij een eigen stijl te vinden en inmiddels heeft de gepassioneerde rapper meer dan tien albums op zijn naam. Hij onderscheidt zich moedwillig in de Nederlandse muziekscene met een geheel eigen sound, thematiek en bijzondere samenwerkingen. Met een combinatie van breekbare liedjes en bombastische tracks durft de ras-DIY’er zich al jaren te onderscheiden in het hiphop-landschap.

Op zijn nieuwe album ‘Veertig’ (2023) reflecteert de nieuwbakken veertiger openhartig over zijn genomen stappen, gemiste kansen en wat zijn plek is in de huidige hiphop-scene. Waar zijn album met Paul de Munnik veel popinvloeden bevatte gaat hij terug naar zijn roots. Beats, cuts en raps zijn de hoofdingrediënten die ook op het podium live worden opgediend.

GAIA WILLEMARS
Gaia heeft filosofie gestudeerd in Amsterdam en is vervolgens schrijver en moeder geworden. In januari 2023 kwam haar debuut Eicel uit bij Nijgh & Van Ditmar. In april 2023 verscheen har eerste kinderboek ‘Het wolfje dat geen roedel nodig had’ bij Uitgeverij Volt.

KATJA ROSITA
Katja Rosita (1996) is een blije klootzak met de mensenkennis van een psycholoog en de humor van een snotaap. Haar teksten zitten op de grens tussen plagerig en pesterig. Ze zijn ondeugend, een beetje vies, humoristisch, kinderachtig en gevat. Ze is afgestudeerd met Meisjesbaksillen, een kinderboek voor grote mensen. Het staat vol (zeer) korte verhalen over mensen die nog niet volwassen zijn, maar wel al heel menselijk. Die menselijkheid slaat ze gade met oog voor detail en liefde voor overdrijving. Haar onhandige personages komen er niet zonder kleerscheuren vanaf. Toch ga je als lezer van ze houden. Misschien omdat ze meer op je lijken dan je zou willen.

met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst, georganiseerd door Sjaak Kwadraat

Menu